BEMUTATKOZÁS

Óvodánk Nyíregyháza várostól mintegy 6-km-re Sóstóhegyen, a város kertvárosi jellegű településen várja Sóstófürdő és Sóstóhegy óvodáskorú gyermekeit.

Az 1970-es évektől kezdődően az egyre dinamikusabban fejlődő városrészünk, a folyamatosan emelkedő gyermeklétszám igényeit kielégítendőn új óvoda építése vált szükségessé az 1980-as évben. 1981 januárjától fogadjuk a gyermekeket, akkor még 9.sz Napközi Otthonos Óvoda néven. 1999-ben, településünkhöz szorosan kötődő Szabó Lőrinc egyik gyönyörű versének is címet adó Nyitnikék nevet vettük föl. Azóta minden évben a " Nyitnikék napok " programsorozatával ünnepeljük óvodánk névadást.

1999-ben alkotta meg nevelőtestületünk helyi nevelési programunkat a "Komplex prevenciós óvodai program" adaptációjával, melyet kiegészítettünk széleskörű helyzetelemzésre alapozott, óvodánk igényeihez igazított elemekkel, tartalommal.

Elhelyezkedésünk több szempontból is szerencsésnek mondható. Óvodánk, településünk új, dinamikusan fejlődő részén található. Családi házakkal körbe vett, jól megközelíthető, de távol esik a forgalmas közutaktól. A Sóstó, a Vadaspark, a Múzeumfalú, a Tüskevár közelsége kifogyhatatlan tapasztalatszerzési lehetőséget biztosít az ide járó gyermekeknek.

Csoportszobáink tágasak. Sajátos, egyéni arculatuk van, melyet az ott dolgozó kolléganők alakítottak ki az évek folyamán. Az óvodához füves, ligetes udvarrészek tartoznak. A telepített játékeszközök gazdag játék és mozgáslehetőséget nyújtanak a gyermekek számára.

Csoportszervezésünknél a homogén szervezési forma dominál, ill. a közel azonos korú gyermekek vannak egy csoportban. 2011-ben jelentős változás következett be Nyíregyháza város oktatási intézményei életébe, így óvodánk életébe is. A racionálisabb, gazdaságosabb, hatékonyabb működtetés okán integrálták az oktatási intézményeket.

Nevünk azóta:

Eszterlánc Északi Óvoda Nyitnikék Tagintézmény

Településünk a mai napig is fejlődő városrész, emelkedő gyermeklétszámmal, így a reális igények kielégítése végett óvodánk bővítése vált szükségessé 2013-ban. A mintegy 126 milliós beruházás keretében nemcsak új csoportszobával, tornaszobával, s egyéb kiszolgáló helységekkel bővült óvodánk, hanem teljes körű felújítás is történt. Igy a 2013/2014-es tanévtől már 5 csoporttal, 120 férőhellyel várjuk az óvodáskorú gyermekeinket.

A gyermekek nevelését jól képzett szakemberekkel látjuk el. Valamennyi pedagógiai munkát segítő dajkánk szakképzett, és az egyéb területeken foglalkoztatottak közül is mindenki megfelelő végzettséggel rendelkezik.

Fő tevékenységi formánk a játék és mozgás, kiemelt szerepe van az egyénre szóló személyiségfejlesztő pedagógiának. Sajátos arculatunkat a hagyományok domináns megjelenítése és a helyi sajátosságok beépítése adja. Nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos, környezetszerető magatartás, szemléletmód, az egészséges életmód szokásainak alakítására.